Da li su sajtovi sa popustima pravo rešenje za promociju vaših usluga?

//Da li su sajtovi sa popustima pravo rešenje za promociju vaših usluga?

Da li su sajtovi sa popustima pravo rešenje za promociju vaših usluga?

Pošto je moj prethodni tekst „da li je ulaganje u online marketing trošak ili investicija“ naišao na veliko interesovanje kod vlasnika malih i srednjih biznisa, želim da pišem o još jednom trendu koji mi je zapao za oko a vezan je za sajtove sa popustima i generalno za taj vid marketinga i promocije.

Šta su sajtovi sa popustima?

To su sajtovi koji prikupljaju ponude sa ogromnim popustima i te „super ponude“ šalju svojoj bazi korisnika. Korisnici kupuju vaučere sa kojima mogu iskoristiti uslugu koju su kupili. Da bi se našli u njihovoj ponudi postoji uslov koji morate da ispunite. To je obično da popust koji nudite bude veći od, na primer, 50%. Oni vas obično savetuju da što je veći popust to je veća šansa da prodate više tih vaučera. Procenat od prodatih vaučera uzima i sam sajt. Taj procenat nije mali već se radi o desetinama procenata

Koja ideja stoji iza toga?

Ideja je vrlo jednostavna, pojavićete se velikom broju ljudi sa odličnom ponudom i dobićete priliku da ti novi klijenti postanu vaše redovne mušterije. Kad razmislite to ima smisla, odreći ćete se zarade za prvo pruženje usluge ali ćete to nadoknaditi kroz punu cenu svaki sledeći put kad vam se taj klijent vrati. Sa stanovišta kupca situacija je mnogo jasnija, dobijate proizvod po drastično nižoj ceni bez nekih posebnih ograničenja.

Realnost je nažalost malo drugačija. U većini slučajeva, klijenti koji dođu prvi put, više nikada se ne pojave a vi ostajete sa jednom promašenom investicijom koja nema skoro nikakvu dugoročnu vrednost. Sa stanovišta kupca često se dešava da su svi normalni termini za zakazivanje zauzeti i da nekad na tu uslugu moraju sačekati i nedeljama.

Kome se ovo isplati a kome ne?

Odmah ću vam reći iskreno: velikoj većini se sajtovi sa popustima ne isplate!
Prvo što treba da imate na umu je to da mušterija koja vam dođe preko tako velikog popusta uglavnom nije lojalna mušterija. Takvoj mušteriji je popust preči od kvaliteta i vrlo je verovatno da će otići kod drugog čim taj neko da veći popust. Drugo što treba da imate na umu je to da li je vaš proizvod ili usluga lako zamenjiva? Jednostavno, kada mušterija iskoristi popust kod vas, otići če kod nekog drugog. Tu dolazimo do suštine problema: popularizacijom ovakvih sajtova došlo je do hiperinflacije ponuda tako da u svakom trenutku imate najrazličitije ponude dostupne koje su spremne da privuku vašeg klijenta.

Stavite se sada u poziciju kupca. Kupili ste masažu za 500 dinara umesto 2000 dinara. Kad odradite tu masažu, zašto ne biste jednostavno opet uzeli novi kupon na drugom mestu i opet imali masažu za petstotinak dinara? Dakle, ako je vaša uluga lako zamenljiva onda vama definitno nije mesto na popustima. Evo kratak spisak onih koji gotovo sigurno neće profitirati od ove vrste marketinga: frizeri, šminkeri, saloni lepote generalno, masaže, solarijumi, neka uobičajena hrana, putovanja na klasične destinacije, noćenja po Srbiji, korišćenje sportskih terena, fitnesa, teretane, igraonice, ….mogao bih ovako do sutra.

Ova vrsta marketinga može imati smisla ako vam se usluga sastoji iz više nivoa ili ako su vam usluga ili proizvod zaista jedinstveni, odnosno ako nudite nešto što se zaista može naći samo kod vas ili na još par mesta u gradu. Tako na primer, klijentu ne znači puno to što je završio osnovni kurs već mu je potreban i napredni za neki sertifikat. Putovanja se mogu stavljati na ovakve popuste samo ako su specifična ili tematska, npr. popust za Oktobar Fest, Karneval u Veneciji itd. Dobro razmislite da li je vaša usluga lako zamenljiva, ako nije onda slobodno možete koristiti sajtove za popuste.

Zaključak

Masovna ekspanzija ovih sajtova ne znači da je to zapravo dobro za vaš biznis i da će vam doneti neki značajan profit. Ja to vidim samo kao prolazni trend i evo, držite me za reč, za godinu ili dve će se ponuda prepoloviti i ostaće samo specifične ponude za određene niše tržišta. Osam od deset mojih klijenata nije imalo uspeha sa popustima, jasno je da kad svi živi isprobaju da će ponuda opasti i sa njima i ushićenje o dobijanju novih klijenata preko noći. Samostalna online promocija je duži i teži proces ali i isplativiji. U Online-u kao i u životu ne postoje prečice. Ako ne spadate u ovu grupu kojima popusti donose prednosti, javite se da napravimo neku održivu online kampanju koja će vam dugoročno doneti profit i pozicionirati vaš biznis.

Ako vam se dopalo ovo što ste pročitali i želite redovno da dobijate sve naše tekstove, prijavite se na našu mailing listu. Nema spama, nema neželjenih poruka.

By | 2014-12-26T20:37:13+00:00 септембар 12th, 2013|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment