Internet nije pun hejtera

//Internet nije pun hejtera

Internet nije pun hejtera

Internet je omogućio da većina nas konačno dobije priliku da se i naš glas čuje i nekako deluje da smo tu divnu mogućnost upropastili. Sve više se čini da su portali, društvene mreže, Youtube i blogovi postali mesta gde se okupljaju ludaci i hejteri najrazličitije vrste. To je otišlo do te mere da su pojedini kreatori sadržaja odlučili da ukinu komentare u potpunosti ili da čak prestanu da kreiraju sadržaj zbog njih.

Ako se sa ovim slažete, a proizvodite neki sadržaj na netu (makar i statuse na društvenim mrežama) morate da promenite perspektivu gledanja jer žrtvujete svoju publiku zbog užasno male količine hejtera.

Pokušaću plastično da objasnim ovu pojavu.

Zamislite da su svi korisnici interneta navijači na jednoj fudbalskoj utakmici, tipa derbiju. Među njih 40 000 najviše je onih koji su tu došli da gledaju svoj omiljen tim. Tu su roditelji sa decom, klinci koji su prvi put na nekoj utakmici, matorci koji se sećaju vremena kada su naši klubovi bili relevantan faktor u svetu fudbala, vatreni navijači koji vole svoj tim i putuju svuda sa njim…

Onda sa druge strane imate 100-tinak bilmeza koji su tu došli da policajcima nabijaju baklje u usta, da se pobiju sa protivničkim navijačima, da 15-to godišnjem klincu skinu šal njegovog tima, da demoliraju protivnički stadion itd. Njih je jako malo ali su bučni i skreću pažnju publike i medija na sebe i onda deluje da su svi navijači zapravo oni.

Ista stvar se dešava i na internetu/društvenim mrežama.

Analizirao sam u proteklom periodu više FB stranica kojima imam pristup i došao sam do sledeće računice:

Na hiljadu ljudi koji imaju neku interakciju sa postom ide jedna osoba koja hejtuje u komentarima. Ovaj broj varira u odnosu na tip stranice/osobe. Ako ste banka, operater, političar, Istok Pavlović… ovaj odnos će biti manji (imaćete više hejtera) ako niste, vrlo verovatno će tek na par hiljada onih koji uglavnom ili nemaju mišeljenje ili imaju afirmativno mišljenje ići jedan hejter.

Jako je važno da se fokusirate na ovih hiljadu koji gledaju i da zbog njih na pristojan način, bez ulaženja u diskusiju, odgovorite jednom hejteru.

Jako je važno da uvek imate na umu da vaš rad ne prilagođavate hejterima ili da slučajno ne odustanete zbog njih.

hejteri

Jako je važno da ne gušite diskusiju jer vas smaraju hejteri (čitaj gasite komentare).

Jako je važno da ne hranite hejtera ulaženjem u raspravu sa njim (oni od toga žive, i ne možete ga pobediti).

Jako je važano da prepoznate konstruktivnu kritiku, jer takve osobe nisu hejteri.

Jako je važno da shvatite da internet nije pun hejtera.

Naslovna slika: Getty Images
By | 2016-08-22T07:59:27+00:00 август 21st, 2016|društvene mreže|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment