Kako napraviti uspešnu Google search reklamu?

//Kako napraviti uspešnu Google search reklamu?

Kako napraviti uspešnu Google search reklamu?

 

Za razliku od Facebook-a, Googlova platforma za oglašavanje je daleko komplikovanija i daleko je teže napraviti uspešnu search reklamu. Na žalost svedok sam da su mnogi napravili kampanju i razočarali se u rezultate pošto je cena po kliku bila prevelika a na prodaju nije uticalo u dovoljnoj meri. To ih je navelo da zaključe da možda Google oglašavanje nije za njih i da od tog online marketinga nema puno koristi. Želeo bih da vam u narednih par redova pokažem kako možete da popravite Quality Score vaše reklame, a pročitajte ovde Zašto je Quality Score Važan.

Ključne reči

Za uspešnu search reklamu pažljivo birajte ključne reči koje su direktno vezane za ono što vi nudite. Često vidjam da oglašivači stavljaju na stotine ključnih reči i to vam apsolutno nije potrebno. Za većinu malih poslova je dovoljno 10-20 ključnih reči, za neke uslužne delatnosti je bukvalno samo par ključnih reči dovoljno za uspešnu kampanju. Ako već stavljate ključne reči na „broad“ kategoriju onda nije potrebno ni da ubacujete varijacije u padežima ili jednini i množini. Za planiranje ključnih reči koje bi koristili u kampanji uvek koristite alat „keyword planer“ koji se nalazi u vašem adwords nalogu. Pokazaće vam broj mesečnih pretraga za željeni termin i daće vam ideje o nekim ključnim rečima kojih se možda niste setili, takodje odatle možete odmah ubaciti izabrane ključne reči u vašu kampanju.

Izbor teksta za vašu search reklamu

Izbor teksta za reklamu je izuzetno bitan, to je ono što će vaše potencijalne klijente privući ili odbiti. Budite što jasniji, što precizniji, nemojte ostaviti prostora da se neko pita šta vi to zapravo prodajete. U opis reklame stavite najključnije reči vašeg proizvoda ili usluge. Najgori mogući scenario je da neko klikne na reklamu i ona ga odvede na nešto što njemu zapravo ne treba. Em ćete baciti pare, em ćete oboriti quality score vaše reklame. Ako imate neku akciju ili popust i to uvek uključite u oglas.

oglas

 

Negativne ključne reči

Verovatno najmanje korišćena korisna opcija u adwords-u. Ako su vam većina ključnih reči u „broad kategoriji“, a verovatno i jesu, onda je sigurno puno termina koji trigeruju vašu reklamu koje ne želite što može negativno da utiče na vašu search reklamu.

Primera radi ako prodajete uslugu uredjenja dvorišta i ključna reč vam je „uredjenje dvorišta“, a primetili ste da je puno termina koji su aktivirali vašu reklamu u sebi imalo reč BESPLATNO ili FREE, možda je dobro da reč besplatno ubacite u negativne ključne reči i na taj način smanjite klikove ljudi koji možda nisu spremni ništa da kupe. Isti ovaj metod možete koristiti i na drugim primerima.

Strategije za bolji rezultat

Jedna od najjednostavnijih strategija koju možete lako primeniti je sledeća. Gledajte da vam najznačajnija ključna reč bude i u samom sadržaju reklame i na strani na koju reklama vodi. Ako je to termin „uredjenje dvorišta“ gledajte da se taj termin nalazi u samoj reklami i da strana na koju vodi bude ona posvećena baš uredjenju dvorišta a ne na početnu stranu firme ili na neku koja nema direktne veze sa uredjenjem dvorišta.

Drugo, napravite više različitih varijacija teksta u reklami i vidite koji daje najbolje rezultate (najveći CTR) Često mi se dešava da tekst oglasa koji meni nije najprimamljiviji daje najbolje rezultate.

Treće, optimizujte sajt za google kampanju. Ako primera radi nemate posebnu stranu na sajtu za proizvod ili uslugu koju nudite, gledajte da je napravite i da u tekstu koji će da se nalazi na toj strani bude što više najbitnijih ključnih reči.

Četvrto, nemojte varati. Prvo nije lepo, drugo bice neisplativo. Ako vam reklama govori jedno a vodi na stranicu koja nema veze sa time, možete zaraditi suspenziju naloga a ako i ne dodje do toga vaš Quality Score će biti mizeran i svaki klik će biti preskup i neefikasan.

By | 2014-12-26T20:57:21+00:00 октобар 7th, 2013|Adwords|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment