Remarketing – Kako da privučete izgubljene klijente?

//Remarketing – Kako da privučete izgubljene klijente?

Remarketing – Kako da privučete izgubljene klijente?

Šta je remarketing?

Zamislite da ste vlasnik neke male prodavnice antikviteta. Uđe vam ljupka dama u radnju, razgleda unaokolo, uzme neki proizvod, dodje do kase i zazvoni joj telefon. Vidno iznervirana ostavlja kinesku vaznu iz XIV veka pored kase i užurbano izlazi iz radnje. Vi odmah zatim angažujete čoveka reklamu (one likove što se brendiraju i šetaju tako unaokolo) i kažete mu da prati dotičnu damu gde god da ide kako biste je stalno podsećali na sebe.

Ovaj scenario u offline životu svakako da ne postoji, bilo bi prvo preskupo da angažujete toliko brendiranih likova koji bi pratili mušterije koje su posetile vašu radnju a nisu ništa kupili a drugo prestravili bi vaše potencijalne mušterije ako bi ih neko pratio svuda gde idu. Postoji još nekoliko razloga zašto ovo nije izvodljivo u offline životu ali to nije važno, važno je da u ovom online to možete uraditi bez problema za svakog posetioca vašeg sajta.

Da, da dobro ste razumeli, možete napraviti kampanju da se vaši baneri pokazuju ljudima koji su bili na vašem sajtu ili ne nekom specifičnom delu sajta.

Kako remarketing radi?

Remarketing je opcija dostupna u okviru Google-ove platforme za oglašavanje Adwords. Remarketing radi tako što postavite određen kod za praćenje na vaš sajt koji postavlja „kolačiće“ na kompjuter posetioca i onda na osnovu tog kolačića mu pokazuje reklame širom Google-ove display mreže. U principu deluje na prvi pogled komplikovanije nego što zapravo jeste.

Pored toga što možete vašu reklamu servirati posetiocima celog sajta, možete servirati i onima koji su posetili samo deo vašeg sajta, odnosno određenu stranu. Uzmimo na primer neki sajt koji prodaje garderobu. Posetioce sajta možete rasčlaniti na one koji su posetili stranice vezane za cipele ili jakne ili majce itd i svakom od njih pustiti reklamu koja ima direktne veze sa onim što su videli na sajtu.

Ovaj princip je primenjiv na sajtovima bilo koje vrste, ne samo sajtovima koji se bave prodajom. Možda želite da reklamu prikazujete samo onim ljudima koji su posetili stranu koja opisuje vrste usluga koje pružate, ili samo kontakt stranu ili već bilo koju stranu ili segment sajta koji je vama bitan.

Zašto remarketing?

Mislim da vam je već jasno kolike su prednosti remarketing kampanje i da je to jedan od najboljih načina da podsetite ljude na sebe, svoju uslugu ili svoj proizvod. Neki od klasičnih razloga zašto remarketing su i

-Povećanje konverzija i isplativosti konverzije. Povratnici na vaš sajt imaju čak 3x veće šanse da kupe vaš proizvod ili uslugu.

– Građenje lojalnosti. Često ljudi posete vaš sajt ali zaborave gde su videli taj super sadržaj i nikad se više ne vrate. Posle nekoliko podsećanja postaće vaši verni pratioci (naravno pod uslovom da vam je sadržaj na sajtu dobar)

– Smanjenje troškova reklamiranja time što reklame pokazujete ljudima za koje postoji veća šansa da kupe nešto od vas.

Kako da napravim remarketing kampanju?

Za početak vam je neophodan Adwords nalog, ako se nikada pre niste logovali na adwords, to možete učiniti svojim postojećim google nalogom. Zatim pod campaign tabom, dole levo imate shared library

remarketing

Posle toga kliknete na Audiences pa onda „setup remarketing“ tada će vam izaći prozor sa uputstvom kako da postavite kod na sajt ili opciju da pošaljete mailom instrukcije onome ko vam održava stranicu.

Kada kliknete na dalje pojaviće vam se lista koja se kreira po difoltu, a to su svi posetioci sajta. Prihvatite sve to i onda će vam se otvoriti novi prozor u kome ćete moći da vidite status vašeg koda odnosno da li ga je google pronašao na vašem sajtu. Samo da znate da je za ovo potrebno određeno vreme i nemojte se brinuti ako vam pokaže da kod nije pronađen a vi ste ga stavili na sajt.

Kad sve lepo proradi, možete kreirati svoju prvu remarketing listu klikom na crveno dugne (po novom dizajnu je crveno, ako imate stari zeleno je dugme) „+remarketing list“ Izaćiće vam sledeća polja koja treba da popunite u zavisnosti od potreba vašeg posla

remarketing

 

Posvetite dovoljno pažnje kreiranju nove liste, postoji mnogo opcija i mnogo načina da se lista napravi. Svaki sajt je drugačiji i svačije potrebe su drugačije, dobro razmislite šta je za vas najbolje.

Membership duration koji se pominje iznad je vreme koliko će dugo neki posetilac vašeg sajta biti čuvan u listi. Ako je 30 dana kao u gornjem slučaju to znači da će svako ko je bio na vašem sajtu u poslednjih 30 dana biti ubačen u listu. Vreme se broji od trenutka insertacije koda na sajt. Pošto ste odabrali željene parametre kliknite na sačuvaj i spremni ste da napravite prvu remarketing kampanju.

Sačekali ste neko vreme da se lista populiše posetiocima i spremni ste da napravite prvu remarketing kampanju. Idete na standardno kreiranje display kampanja i izaberete remarketing u podopcijama kao na slici

remarketing

 

Pošto kliknete na dalje otvoriće vam se prozor za kreiranje Ad group i moćićete da izaberete listu koju ste kreirali, kliknete na dalje i sledeći korak je kreiranje reklame i time se proces završava, kreirana vam je remarketing kampanja.

Kako da optimizujete remarketing kampanju?

Kao i uvek kreiranje kampanje je lakši deo posla, teži deo je njeno optimizovanje i izvlačenje maksimalnih rezultata za minimalno uložen novac. Neke od koraka koje možete preuzeti za optimizovanje vaše remarketing kampanje su sledeći

  • Testirajte različit „membership duration“ Možda je 30 dana malo i nemate dovoljno veliku listu a možda ste izabrali previše dug vremenski period i korisnici su već zaboravili na vas ili im više nije potrebna vaša usluga ili proizvod
  • Testirajte različite kombinacije sa „interest“ kategorijama.
  • Testirajte različite vrste reklama. Ovo je generalni savet za sve kampanje koje kreirate pa je i ovde pametno da ga primenite. Probajte sa različitim banerima ili različitim tekstom reklame, tek kad uporedite više reklama moćićete da imate jasniju sliku šta funkcioniše a šta ne, šta daje rezultate a šta ne.
  • Testirajte lending strane na koje kodi vaša reklama.

Zaključak

Remarketing može biti dobar način da privučete nazad posetioce vašeg sajta i pružite sebi još jednu šansu da napravite prodaju. Puno je razloga zašto bi trebali da remarketing uključite u svoje oglašavanje, neke od njih sam već gore pomenuo a to je smanjenje troškova oglašavanja, povećanje prodaje itd

Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao da kreirate svoju prvu remarketing kampanju a ako imate pitanja slobodno ih postavite dole. Ako vam treba stručnija pomoć kontaktirajte me na mail, telefon ili preko društvenih mreža.

Ako vam se dopalo ovo što ste pročitali i ne želite da propustite neki novi tekst, vi se pretlatite na našu mailing listu. Nema spama, nema neželjnih poruka!

Ako mislite da bi još nekom ovaj tekst bio koristan, vi ga podelite.

Hvala na čitanju.

By | 2014-12-27T07:17:26+00:00 јануар 24th, 2014|Adwords|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment