Da li je ulaganje u Online Marketing trošak ili investicija?

//Da li je ulaganje u Online Marketing trošak ili investicija?

Da li je ulaganje u Online Marketing trošak ili investicija?

Radeći sa klijentima, naročito sa malim biznisima, ovo je jedno od pitanja sa kojim se vrlo često susrećem. Pošto je moje obrazovanje u potpunosti vezano za biznis (i osnovne i master studije) o ovom pitanju nikad nisam razmisljao. Moj mozak je jednostavno isprogramiran da razmišlja na jedan odredjen način i postoje stvari koje prihvatam kao logične a mnogima zapravo nisu.

Vi, kao vlasnik nekog malog ili srednjeg biznisa u Srbiji, vrlo verovatno dolazite sa prirodnih/tehničkih fakulteta i vrlo je verovatno da nikada niste učili ništa o marketingu ili biznisu. Svo znanje iz te oblasti koje imate dolazi iz prakse. U Srbiji se praksa svodi na to kako preživeti i kako zaobići zamke koje država postavlja malim i srednjim biznisima, a o zdravom biznisu vas okruženje može naučiti jako malo.

Neka od mojih zapažanja u radu sa klijentima do sada

95% njih nema jasan biznis plan
80% njih nema jasan marketing plan
preko 50% nema nikakav markating plan
skoro svako je na oglašavanje gledao kao na trošak a ne kao na investiciju.

Skoro svaki klijent prvo pita „Koliko to košta?“ (što je normalno) ali nije normalno što veoma mali broj njih pita „Koliko će to meni da donese ako uložim xyz novca?“ Meni kao nekome ko treba da vodi njihovu online kampanju je vrlo teško da odgovorim na to pitanje, jer to zavisi od gomile faktora na koje ja nemam nikakav uticaj. Ipak, radujem se što konačno neko razmišlja na taj način tako da uz razgovor i indetifikovanje ostalih činilaca možemo da dodjemo to tog famoznog odgovora „To bi trebalo da vam donese toliko i toliko….“

Još jedan paradoks sa kojim se susrećem je taj da veliki deo klijenata daje sledeći odgovor:
-Super je nama to oglašavanje ali ćemo sa tim početi kad budemo imali više klijenata, kad se posao malo razvije.
-Hmm, zvuči razumno, koje aktivnosti ćete imati da dodjete do klijenata?
-Pa nećemo imati
-Pa kako ćete doći do klijenata?
-Preporukom postojećih i ako neko naleti na nas.

Ovo je gotovo siguran recept da ćete završiti u jednoj žabokrečini u kojij ćete svaki mesec sastavljati kraj sa krajem.
Pritom ne mislim na ovaj deo „preporuka postojećih klijenata“ to treba da vam bude najveći adut i najviše novih klijenata treba da dobijate tim putem ali često ne postoji dovoljan obim poslovanja koji donose postojeći klijenti da bi vam to bila jedina marketing strategija. Postavite sebi jednostavno pitanje, da li je bolje da vas preporučuje 5 klijenata ili da imate 50 klijenata koji će vašu uslugu preporučivati prijateljima?

Prednost online marketinga za male i srednje biznise je ta što već sa malim budžetom mogu da se postignu vidljivi rezultati. Kad kažem mali budžet, mislim da za već 50-100 evra možete doći do novih klijenata, povećati prodaju itd. Online marketing vam pruža mogućnost da vašu reklamu vidi vaša apsolutno savršena ciljna grupa što vam ni jedan tradicionalni offline mediji ne pruža ili bar ne u tolikoj meri.

Da bi vodili jednu uspešnu online kampanju (ili bilo koju drugu) trebalo bi da znate sledeće parametre

Koliko nominalno vredi jedan vaš prosečan klijent?
Koliko prosečan klijent ostvari para vama za vašu uslugu ili proizvod. Jeste, neko će ostaviti mali iznos a neko veći, ali morate da znate prosek. Vrlo je verovatno da taj podatak nemate, ali prođite kroz fakture, račune i probajte da shvatite koliko to para ostavlja vaš prosečan klijent.

Koliki je vaš profit po klijentu?
Niko od vas ne traži da budete eksperti u ekonomiji ali prostom matematikom izračunajte koliko para vam ode na fiksne troškove u odnosu na prihode po korisniku. Ovaj podatak vam je posebno važan jer onda možete da zadate jasan cilj online kampanje. Recimo da vam je profit po svakom klijentu 5 evra. To znači da svaka kampanja koja vam troši više od 5 evra po novom klijentu jednostavno nije profitabilna. Naravno imajte na umu da je vrednost jednog klijenta veća od samo onoga što je potrošio kod vas. Da li je proizvod/usluga takva da taj klijent može postati vaš redovan korisnik? Koliko prosečan klijent vama dovede novih klijenata? Nekad ćete izračunati da vam se isplati i da potrošite 10 evra za svakog novog klijenta iako na njemu imate profit od 5 evra, upravo zbog potencijalnog budućeg dobitka od tog klijenta.

Uspešna online kampanja ne podrazumeva samo kreiranje reklame, ona iziskuje jednu dublju analizu vašeg biznisa i razumevanje navika vaših potrošača. Ako verujete da je online oglašavanje dobro za vašu firmu ili za vaše poslovne ciljeve kontaktirjte me i zajedno ćemo proći kroz ovaj proces i napraviti jednu uspešnu online kampanju. Ako vam se dopalo ovo što ste pročitali i želite redovno da dobijate sve naše tekstove, prijavite se na našu mailing listu.

Ako mislite da bi se ovaj tekst dopao i vašim prijateljima, vi ga podelite.

By | 2014-12-26T20:38:15+00:00 септембар 2nd, 2013|Poslovanje|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment