Kako da angažujete nekoga da vam vodi društvene mreže i budete zadovoljni

/, Marketing/Kako da angažujete nekoga da vam vodi društvene mreže i budete zadovoljni

Kako da angažujete nekoga da vam vodi društvene mreže i budete zadovoljni

Pošto ste iz predhodnog teksta naučili kako da angažujete nekoga da vam napravi sajt i budete zadovoljni, sledeći korak je da se pozabavimo sličnom tematikom ali vezanom za društvene mreže i oglašavanje na internetu.

1. Agencija ili frilenser?

Na samom početku važno je da izaberete kome ćete poveriti da za vam vodi naloge na društvenim mrežama i radi oglašavanje. Prva dilema sa kojom ćete se susresti je Agencija vs Frilenser i ovde nema jednog konačnog odgovora. Prednost agencije je što ima veći broj ljudi koji poseduju različita znanja (dizajner, komjuniti menadžer, web dizajner, programer itd) pa u zavisnosti od kompleksnosti posla, možete dobiti sve na jednom mestu. Dodatno u agenciji uvek postoji osoba koja može uskočiti na mesto onoga ko je zadužen za vas, dok ste sa frilenserom vezani za jednu osobu.

Sa druge strane prednost frilensera je ta što je fleksibilniji, lakše se prilagođava vašem zahtevu, može vam se sa više želje i ambicije posvetiti. Akaunt u agenciji često ima fiksnu platu i to da li ćete mu sutra i dalje biti klijent nije od životne važnosti, frilenseru ste vi osoba koja mu plaća račune, donosi hranu na sto, omogućava kupovinu novog mek buka…. Poslednja stavka je da su u proseku frilenseri jeftiniji od agencija pa vam i to može biti motiv.

freelance_vs_agency_2

2. Kako izabrati agenciju ili frilensera?

Ne postoji najbolja agencija ili najbolji frilenser, postoje samo oni koji su optimalni za vas i vaš posao. Kada birate agenciju jako je važno da izaberete onu čiji je najveći broj klijenata u rangu vašeg biznisa. Ali šta to znači? Ako pikirate agenciju koja pokriva velike klijente, a vi ste mali biznis sa skromnim budžetom može se desiti da budete poslednja rupa na svirali jer ako Koka Koli treba nešto hitno ili je krizna situacija, mesar iz Prnjavora će morati da sačeka.

Kada birate frilensera gledajte da iza njega postoji neka istorija rada, znam da ovo ne ide na ruku mladim i novim frilenserima, ali poslednje što želite je da počnete sa nekim, a on za mesec, dva dobije neki stalni posao ili shvati da je svrha života putovanje po egzotičnim destinacijama jugoistočne Azije. Zatim gledajte iz kojih industrija je imao najviše klijenata, često frilenserima leži jedna vrsta biznisa i videćete da najviše klijenata imaju baš iz te industrije.

3. Kako ugovoriti posao?

Kao i kod pravljenja sajta, jako je važno da se dobro pripremite. Definišite ciljeve koje želite da postignete, precizno se dogovorite ko kreira sadržaj (fotografije, video tekst), koliko to objava planirate da imate nedeljno/mesečno, ko odgovara na poruke i komentare. Definišite dinamiku izveštavanja (nedeljno, mesečno) definišite dinamiku sastanaka sa agencijom/frilenserom. Recimo na svaka 3 meseca pravimo presek aktivnosti, šta je to radilo, a šta ne. Koliko smo od planiranog uspeli da ostvarimo, da li smo prešli očekivanja itd.

Jako je važno da na početku dobro iskomunicirate sve što je vama i vašem biznisu važno, koje su to vrednosti koje zastupate i u koje verujete, ko je vaša idealna ciljna grupa, koga to želite da dosegnete. Ako imate uslužni biznis, jako je važno da vaš budući saradnik nekoliko puta dođe kod vas, da se upozna sa vašim poslom, sa vašim klijentima, sa atmosferom u vašem objektu. Sve će mu to pomoći da vas uspešno predstavlja na društvenim mrežama. Ja bih bio zabrinut kada bi mi neko vodio stranicu mog restorana, a da nikada nije došao do mene i proveo kvalitetno vreme.

Ako vam je budžet ograničen, gledajte da se fokusirate na one kanale koji su vam najznačajniji. Nema potrebe da aktivno imate kampanje na svim društvenim mrežama plus Google Adwords za 500 evra mesečno. Fokusirajte se i izdominirajte na nekoliko društvenih mreža.

Cena je jako osetljiva kategorija i generalno izbegavajte ekstreme, niko ne može kvalitetno da vam upravlja nalozima na društvenim mrežama za 50 evra mesečno. Sa druge strane 500 evra za vođenje fejsa (osim ako nema produkcije nekog kompleksnog sadržaja) je uglavnom previše za male biznise. (ovde ne računam budžet za oglašavanje)

4. Kako da ne budete prevareni?

Sada ćemo da pričamo o jednoj ružnoj ali veoma prisutnoj pojavi na tržištu, a to je da se dešava da Agencije ili pojedinci ne potroše baš ceo budžet koji ste im dali za oglašavanje već deo toga stave u svoj džep i to pored toga što su vam uzeli pare za uslugu, tkzv fee.

To što vam šalje neko mesečne izveštaje u ekselu ili PDFu, pa čak i fakture koje izdaju FB ili Google ne znači da one nisu „prepravljene“ i „doštimovane“. Da, fotošop je program koji sve to rešava.

Dakle šta raditi? Insistirajte da vam daju pristup nalogu za oglašavanje, bilo Google ili FB. Idealno bi bilo da to budu vaši nalozi i da vi dajete pristup izvođaču, ali ako niste dovoljno u ovoj priči onda tražite ovo prvo. Ako odbijaju da vam daju pristup, vrlo verovatno je da nešto kriju, jer drugi dobar razlog ne postoji.

Ako vam kažu da ne mogu da vam daju pristup jer imaju više klijenata pod jednim nalogom, izbegavajte tu agenciju/osobu jer ne znaju šta rade. I Google i Facebook imaju rešenja da se za svakog klijenta otvara novi nalog za oglašavanje. Ako vam kažu da vam ne daju pristup jer je to politika firme (plaše se da ne „pokupite“ znanje pa nastavite sami da vodite) izbegavajte takvu agenciju jer i oni ne znaju šta rade. Svako ko se bavi ovim poslom zna da klijent ne može sam da rekreira ono što je napravljeno, jer se samo deo vidi spolja, mnogo je veći deo koji se ne vidi na prvu loptu.

Nemojte davati administratorski pristup nikome, dovoljno je da agenciji/frilenseru date editor pristup na vašim stranicama, google nalozima itd. Za neke stvari je neophodno da izvođač posla ima administratorski pristup (instaliranje aplikacije na FB, povezivanje adwords i analytics naloga, podešavanje FB stranice itd) u takvim slučajevima dajte Admin pristup i po završetku vratite na editor. Za dnevno upravljanje kampanjama i održavanje stranice, editor je idealan nivo pristupa. Neretko se dešava da klijent ostane bez svega sa promenom agencije/frilensera, pogotovo ako se saradnje nije lepo završila.

5. Verujte svojoj agenciji/frilenseru i ne mešajte se previše

tumblr_nue2f26tma1qzzetdo1_500

Primenite ovaj cenovnik na društvene mreže, isto je.

Poverenje je važno u svakom poslu, tako i ovde. Ako već angažujete nekoga, to je zato što to ne možete sami, verujte njegovim idejama i načinom realizacije. Nemojte stajati nad glavom i praviti problem za svaki post. Vaše je da pratite rad i da pazite da se vaša firma ispravno predstalja, a ne da za svaki post menjate red reči u rečenici ili tražite editovanje slike za praktično istu. Jednom rečju izbegavajte mikromenadžment nad vašim kampanjama.

To bi bilo to, želim da vas čujem u komentarima. I prosledite ovo jednoj osobi za koju smatrate da bi joj bilo korisno 🙂

 

(disklejmer za bukvaliste, Koka Kola i mesar su ilustracije radi i nemaju nikakve veze sa realnošću)
Izvor slika: http://zorb-designs.com i http://www.scribblelive.com/
By | 2016-09-19T09:04:23+00:00 септембар 19th, 2016|društvene mreže, Marketing|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment