Kako da unajmite programera da vam napravi sajt i budete zadovoljni?

//Kako da unajmite programera da vam napravi sajt i budete zadovoljni?

Kako da unajmite programera da vam napravi sajt i budete zadovoljni?

U proseku svaki drugi klijent sa kojim sarađujem nije zadovoljan načinom na koji mu je sajt napravljen, komunikacijom koju ima sa osobom koja mu pravi sajt, vremenom izrade sajta (odužilo se na beskonačno), načinom održavanja sajta.

Iako postoje programeri/koderi koji svoj posao obavljaju neprofesionalno ipak je većina onih drugih, ali je najveći problem komunikacija između naručioca posla i onog koji taj posao treba da obavi. Programeri su „čudni“ ljudi i maju specifičan način komunikacije koji je obično drugačiji od ostatka sveta. Klasičan primer možete videti ispod

a0020e265f06edafcdd4c8a91107c193

 

Ovaj primer ilustruje sve nesporazume između naručioca posla i programera. Zato sam i napravio ovaj vodič koga ako se budete pridržavali, nikada više nećete imati problem sa izradom sajta. Ali ga se morate pridržavati od početka do kraja.

Krećemo

1. Priprema

Ovo je najvažniji deo projekta, deo na koji treba da potrošite najveći deo svog vremena, deo koji obavezno mora da se završi PRE početka pravljenja sajta.

Jako je važno da tačno NAPIŠETE kako vaš sajt treba da funkcioniše, koja vam je ideja, šta želite da postignete, kako dizajnerski treba da izgleda, koje specifičnosti treba da ima.

Obavezno napravite skicu sajta i to najbolje u Power Point-u, sa svim elementima koje želite da sajt i stranice na njemu imaju, sa tačnim funkcionalnostima (ako klikne ovde dogodi se to)

Klikom OVDE možete skinuti deo PPTa koji sam ja koristio za moje potrebe. Slobodno ga primenite za izradu vašeg sledećeg sajta.

Ako niste sigurni kako vaš sajt treba da izgleda i da radi, angažujte osobu koja vam u ovom delu može pomoći, verujte mi ispašće vas jeftinije nego naknadno menjanje i prilagođavanje. Takođe oko ovog dela vam mogu pomoći programeri koje ste izabrali za vaš sajt, ovo može biti u sklopu cene izrade sajta ili dodatno. Kako god bilo JAKO je važno da se ovaj deo temeljno odradi PRE prelaska na sledeći korak.

2. Dizajn

Pošto ste poslali PPT koji ste napravili i PISANE smernice kako želite da vaš sajt izgleda, sledeći korak je da se sajt dizajnira. Tražite od onoga ko vam sajt pravi da vam u fotošopu napravi sliku tačno kako će vaš sajt izgledati (ključne stranice). Ovo pogotovo važi ako pravite wordpress sajt po nekoj kupljenoj temi jer nikada vaš sajt sa vašim slikama neće izgledati onako kako tema izgleda prilikom kupovine.

Dobro je da za ovaj korak imate spremljene slike i tekstove koji će se nalaziti na sajtu, jer to sve izuzetno utiče na konačni izgled i funkcionalnost sajta.

Naručioci sajta često misle da ako traže da se samo jedan element promeni/prepravi da je to 5 minuta posla, dok u praksi to može da znači par dana programiranja. Zato je jako važno da se pre početka programiranja tačno dogovorite kako će sajt i pojedinačni elementi na njemu izgledati.

Kad je sve ovo gotovo i vi odobrite dizajn, možete preći na sledeći korak.

3. Programiranje/kodiranje

Ovo je deo koji iziskuje najmanje vašeg angažovanja, pustite programere da odrade svoje. Ako prilikom programiranja programeri pronađu neko bolje rešenje, kog se niste setili u pripremi, dogovorite i prilagodite plan iznad tom novom rešenju. Dogovorite periodično izveštavanje dokle se stiglo sa programiranjem, čak iako nemogu da vam pokažu, neka napišu dokle su stigli.

4. Testiranje i puštanje u rad

Pre nego što okačite sajt na server u pustite ga u etar (čitaj Googleu) dobro istestirajte sve funkcionalnosti sajta. Dobra ideja je da date nekom prijatelju/rođaku koji prvi put vidi vaš sajt da ga testira i proveri, vama lako može nešto da promakne pošto ste duboko ivolvirani u izradu.

Tek kada ste sigurni da sve radi, pustite sajt i zvanično.

5. Način plaćanja i rokovi

Iako ovaj deo zavisi od primera do primera i od firme do firme, savetujem vam da probate da izgurate plaćanje po završenim celinama.

Recimo da je procenjena vrednost izrade sajta 1000 EUR, a vreme izrade procenjeno na 3 meseca.

Prvu ratu od 200 EUR plaćate po definisanju projekta, ovo je zapravo kraj pripreme gore pomenute, a pre početka rada.

Drugu ratu od 200 EUR plaćate po završetku dizajn faze, dakle kada odobrite finalni izgled sajta.

Treća i četvrta rata recimo da po završetku nekih celina programiranja (ovaj deo je često nevidljiv i moraćete da verujete izabranom programeru).

Peta rata od 200 EUR se plaća po završetku test faze i prilikom zvaničnog puštanja sajta.

Dogovorite i vremenske rokove oko izrade. Recimo, 3 nedelje dizajn, dva meseca programiranje i nedelju dana za testiranje i puštanje u rad.

6. Definišite penale za kašnjenje.

Pošto je 3 meseca rok, ostavite dve nedelje kašnjenja kao znak dobre volje, posle toga definišite penale po danu zakašnjenja. Recimo 20EUR za svaki dan zakašnjenja.

Ovo definišite ugovorom ili dogovorom putem maila (ne usmeno).

Ako su neke promene tražene sa vaše strane u toku izrade ili testiranja, tražite za svaku promenu koliko vremena iziskuje i to vreme dodajte na ovih 14 dana pre odpočinjanja penala. Takođe, ako kasnite sa odgovorima na pitanja programera, ili odobrenjem neke faze radova, i ovo kašnjenje dodajete na ukupan zbri dana.

Zaključak

Ako pratite ove korake garantujem vam da nećete više nikada imati problema sa pravljenjem sajta. Programeri će tačno znati šta treba da rade i koji im je rok, vi ćete imati jasnu sliku i precizno vreme završetka radova. Ovako postavljena priča će u startu odbiti programere koji primaju više poslova nego što mogu da iznesu i sve one programere koji generalno nisu sigurni u sebe ili skloni prevarama. Ovo vas ostavlja da sarađujete sa boljim i skupljim programerima, ali sve što valja mora i da košta.

A najskuplji je loš ili nezavršen sajt.

By | 2016-08-27T11:40:30+00:00 август 27th, 2016|Marketing|5 Comments

About the Author:

5 Comments

 1. Dragan Marić август 27, 2016 at 12:36 pm - Reply

  Odličan vodič …

  Kao frelancer poslednjih godina radim preko freelance platformi i uglavnom poštujem ovaj redosled prilikom dogovora oko web sajta i do sada nikada nisam imao probleme …

 2. Manuel Radovanovic август 28, 2016 at 2:49 pm - Reply

  ODLIČNA tema, šerovaću ti ovaj tekst na svoju stranicu.

  • Ivan август 28, 2016 at 5:21 pm - Reply

   Hvala 🙂

 3. janko август 30, 2016 at 1:06 pm - Reply

  3 meseca posla za 1000 eur? (~300/mesecno) – jak ce sajt to biti :p

  • Ivan август 30, 2016 at 1:07 pm - Reply

   Cifre su ilustracije radi.

Leave A Comment