Konverzije: najbitniji deo svake kampanje koji verovatno nemate.

/, Facebook/Konverzije: najbitniji deo svake kampanje koji verovatno nemate.

Konverzije: najbitniji deo svake kampanje koji verovatno nemate.

Ako bi me pitali koja je to najveća prednost digitalnih kampanja u odnosu na one offline, bez oklevanja bih rekao da je to mogućnost praćenja konverzija. Iako učinak offline kampanja možete pratiti, praćenje online kampanja je daleko efikasnije i jednostavnije.  I pored toga što je jednostavno pratiti konverzije i što je to zapravo jedini način da pouzdano procenite uspešnost vaše kampanje, većina oglašivača ih ne upotrebljava.

Da krenemo redom.

Šta su to konverzije?

Prosta definicija konverzije bi bila: „Trenutak u kom primalac marketing poruke učini željenu akciju“. Dakle, ako je cilj vaše kampanje da se prijave na vašu mailing listu ili da vam pošalju upit ili da skinu prospekt/katalog ili da urade bilo šta drugo što ste naumili da urade na vašem sajtu, konverzija je trenutak kada se to nešto dogodi. Konverzija može biti i poseta određene strane (recimo kontakt strane) na vašem sajtu, može biti i online kupovina ili naručivanje naravno.

Kako konverzije rade?

Da bi pratili konverzije potrebno je da se na stranicu koja se otvara, pošto se željena akcija od strane posetioca dogodi, postavi linija koda (skripta) koja će zabeležiti da je konverzija učinjena. Verujem da vam je od ove rečenice pao mrak na oči ali zapravo je proces vrlo jednostavan i ako vam je sajt u WordPressu pokazaću vam kako da bez trunke znanja iz kodiranja postavite taj kod, a ako vam sajt nije u WP-u onda kod pošaljite onome ko vam održava sajt i njemu neće biti potrebno više od 2 minuta da to završi.

Kako napraviti konverzije?

U narednim redovima ću vam pokazati kako da napravite konverzije za Facebook i Google oglašavanje a potom i kako da pratite konverzije u Google Analytics-u.

Facebook konverzije

Kada se nalazite u Ads Manager-u sa desne strane ćete videti Conversion Tracking.

pracenje konverzija

Potom ćete na sredini videti zeleno dugmence Create Pixel. Kliknite na njega i prihvatite uslove korišćenja. Radi pojašnjenja, Facebook taj kod za praćenje konverzija naziva pixelom.

Sledeći korak je da se izabere vrsta konverzije i da joj se da naziv.

facebook pixel

 

Iz padajućeg menija izaberite vrstu konverzije koja je najbliža onome što vi želite da pratite. Ovde ne možete da pogrešite, šta god da izaberete, kod je isti i ovaj naziv služi samo da posle u izveštajima znate šta pratite. Kad ste izabrali tip konverzije sledeće je da tu konverziju nekako nazovete. Potpuno je do vas kako ćete je nazvati i to ne vidi niko osim vas. Kliknite na Create Pixel i idemo dalje.

facebook conversion pixel

Na sledećem prozoru vam se nalazi kod koji treba da stavite na stranicu koja se otvara pošto se koverzija dogodila. Ovaj kod sa gornjim uputstvom pošaljite osobi koja vam održava sajt ili ga kopirajte. U daljem tekstu pročitajte kako da ga stavite na svoj WordPress sajt. Iz iskustva sa polaznicima mojih kurseva primetio sam da im nije jasno šta znači termin „na stranicu koja se otvara pošto se konverzija dogodila“ i evo jednostavnog objašnjenja. Na ovom blogu konverzija koju ja pratim je -broj prijavljenih na mailing listu- i pošto posetilac unese svoj mail i klikne na „Prijavi me“, otvara mu se stranica na kojoj piše „Hvala na prijavi“ i to je stranica na kojoj se kod nalazi.

Ovim je proces kreiranja konverzije završen i sada možete da pravite kampanju koja će pratiti konvezije. Da biste pratili konverzije izaberite „Increase Conversion On Your Website“ tip kampanje i odmah na početku će vam tražiti da izaberete konverziju koju želite da pratite. Ako želite da pratite konverzije za „Boost Your Post“ tip kampanje onda dole u koraku 3 kliknete na „Show Advanced Options“ i izaberete pixel/konverziju koju želite da pratite.

Adwords konverzije

Kada se nalazite u Adwordsu kliknete na Tools Tab, zatim na Conversions.

adwords konverzije

Kad vam se otvori sledeći prozor, kliknete na crveno dugme + Conversion i zatim vam se otvara sledeće:

adwords konverzije podesavanje

Dajte naziv konverziji i izaberite izvor „Web page“. Zatim kliknite na „Save and continue“. Tada vam se otvaraju podešavanja vezana za konverziju. Krenimo redom:

„Conversion Value“ – Ako znate vrednost vaše konverzije ovde možete upisati iznos u valuti u kojoj vam je adwords nalog. Ako ne znate vrednost konverzije izaberite opciju „Don’t assign a value“.

„Count“ – Ovde birate da li želite da pratite sve konverzije ili jedinstvene konverzije. Primera radi, ista osoba može napraviti konverziju više puta.

„Conversion Window“ je broj dana koji može da prođe od trenutka klika na reklamu do realizacije konverzije. Recimo neko klikne danas na reklamu i ne napravi odmah konverziju, vrati se za 29 dana i napravi je – to će se beležiti kao konverzija.

„Conversion Category“ – Ovde je isto kao i kod Facebook-a samo je potrebno da definišete tip konverzije.

Sledeći korak je da izaberete da li ćete stavljati na sajt obaveštenje da pratite konverzije ili ne. Ako izaberete da obaveštenje postoji, ono će se pojavljivati samo na stranici na kojoj se konverzija događa.

Pošto ste sve popunili kliknete na „Save and Continue“ i otvara vam se sledeći prozor:

adwords konverzije kraj

Ako će vam neko drugi stavljati kod na sajt, izaberite prvu opciju i odmah mu možete poslati mejl sa instrukcijama za postavljanje. Ako to radite sami, kliknete na drugu opciju i kopirajte kod koji vam je Google napravio. Pošto ste završili, kliknete „Done“ i spremni ste. Za razliku od Facebook-a, konverzije u Google-u su odmah vezane za sve vaše reklame i dovoljno je samo da pratite izveštaje i da pratite koja reklama i koje ključne reči su dovele do konverzija.

Google Analytics konverzije (ciljevi)

Konverzije u Google analitici se još nazivaju i ciljevi i pored toga što se mogu pratiti strane, cilj može biti i određena dužina vremena provedenog na sajtu ili određen broj stranica pregledanih po poseti. Da biste napravili ciljeve u Analytics-u kliknite na Admin dugme, zatim na „Goals“.

Google Analytics Goal podesavanje

Tada vam se otvara strana za kreiranje ciljeva. Kliknite na crveno dugme + New Goal a potom možete izabrati jedan od šablona ili napraviti Costum cilj. Zbog jednostavnosti izaberite drugu opciju, kao na slici.

google Analytics Goal

Kliknite „Next step“ i otvara vam se prozor na kom možete dati naziv svom cilju i izabrati tip konverzije:

„Destination“ je stranica na kojoj se dešava konverzija (isto što smo pisali o Facebook-u i Adwords-u).

„Duration“ – Ovde za cilj možete postaviti vreme provedeno na sajtu.

„Pages per session“ – Ovde za cilj možete postaviti broj pregledanih strana po poseti.

„Event“ – Ovde za cilj možete postaviti, recimo, gledanje videa, deljenje na društvenim mrežama itd. Ova vrsta cilja može biti tehnički zahtevnija da se postavi.

Pošto ste izabrali željenu vrstu cilja kliknete na Dalje. Ja ću vam pokazati na primeru ovog sajta i za cilj ću postaviti one koji su se prijavili na mailing listu, dakle „Destination“ vrsta cilja.

google analytics cilj

Pod „Destination“ sam stavio tačan URL strane koja se otvara pošto je posetilac uradio željenu akciju (prijavio se na mailing listu). „Value“ i „Funnel“ ostavljam isključene u ovom slučaju i klikćem na „Create goal“ i proces je završen. Sada kad odem u Izveštaje da pratim odakle mi dolazi saobraćaj na moj blog, mogu i da vidim koliko je konverzija bilo sa kog izvora saobraćaja.

Ubacivanje koda u WordPress Sajt

Plugin koji ja koristim (verujem da ima i drugih sličnih) je Code Insert Manager i užasno je jednostavan za korišćenje. Pošto ga instalirate, otvorite ga i idite na Insert New Code. Pod „Description“ date naziv toj konverziji, zatim „Status“ – aktivan, „Location“ neka ostane Header, „Priority“ – ništa, „Insert on pages“ izaberete stranu na koju želite da stavite kod, „Exclude“ – ništa, „Hide from user“ može biti korisno da ne biste pratili konverzije vaše i vaših saradnika na sajtu. Pod „Include code“ samo prekopirajte kod koji ste pokupili na Facebook-u ili Adwords-u i to je to. „Save changes“ i kod je spreman.

[Tweet „Detaljno uputstvo kako kreirati konverzije za vaše online kampanje.“]

Zaključak

Nadam se da vam je ovaj vodič od koristi i još se više nadam da će praćenje konverzija postati sastavni deo svake vaše kampanje, jer je to zapravo jedini način da uporedite reklamu A sa reklamom B. Slika ili tekst u reklami A mogu da prouzrokuju mnogo veći broj klikova, lajkova, komentara itd. od slike ili teksta u reklami B, a jedini način da merite koja reklama je dala bolji rezultat je da pratite konverzije do kojih je reklama dovela.

Ako mislite da bi ovaj tekst bio koristan vašim prijateljima i pratiocima, vi ga podelite. Ako želite da dobijate svaki novi tekst (jednom nedeljno) u vaš inbox, vi se prijavite na mailing listu, taman možete da vidite kako izgleda strana na kojoj se nalazi kod koji beleži konverzije. 🙂

By | 2015-02-06T18:03:52+00:00 фебруар 6th, 2015|Adwords, Facebook|10 Comments

About the Author:

10 Comments

 1. Aleksandar Petkovic фебруар 8, 2015 at 12:10 am - Reply

  BRAVO IVANE, IZUZETNO BITNA TEMA KOJA JE NAUKA ZA SEBE.
  DA LI TI JE PRIJAVA NA NEWSLETTER MICRO ILI MACRO KONVERZIJA?

  • Ivan фебруар 8, 2015 at 6:09 am - Reply

   Mikro je, dok bi prijava na neki od kurseva bila makro.

   Tema je izuzetno bitna, možda čak i krucijalna ali primera radi ovo je najslabije čitan tekst u poslednje vreme 🙂 Još uvek je prosečan oglašivač u Srbiji jako daleko od konverzija.

   • bILJANA lUKOVIC фебруар 8, 2015 at 2:11 pm - Reply

    OK… ako krenem od starta, onda sam prvo „makro“:D, Jer cu slusati kurs. A sto se tice citanosti, ono sto je bilo do ljudskog faktora je odradjeno. A o srspkoj „konverziji“ cemo diskutovati. U svakom slucaju, one koje znaima, naci ce tekst i procitati ga. koje ne zanima, ni puskom neces se ne da :D… Srdacan pozz 🙂

    • Ivan фебруар 8, 2015 at 5:38 pm - Reply

     Tako nekako 🙂

 2. MILOS фебруар 9, 2015 at 5:33 am - Reply

  Odličan tekst, samo se ne bih složio da je konverzija na prvom mestu, nego dobro osmišljena poruka, kao i planiranje cele kampanje na svim dostupnim kanalima 🙂

  • Ivan фебруар 9, 2015 at 6:21 am - Reply

   Hvala. To je sad pitanje šta je starije kokoška ili jaje. Ja bih pre išao sa „slabijom“ porukom koja je dobro optimizovana nego obrnuto 🙂

 3. Luka фебруар 9, 2015 at 11:46 am - Reply

  Dopada mi se što si pokrenuo temu, pogotovu što je ta problematika veoma strana na lokalnom tržištu. S obzirom da me to zanima, a bavim se tom temom na više nivoa, od startapa do većih projekata i to isključivo za strano tržište.

  Voleo bih da čujem tvoje mišljenje o rešenjIMA za pojedinačno praćenje i identifikovanje korisnika kada nije u PITANJU plaćena ADWORDS ILI FB kampanja?

  Primer je postavljanje linka na neku stranicu odakle dolaze korisnici na tvoju call2action stranicu.

  • Ivan фебруар 9, 2015 at 4:57 pm - Reply

   Moram priznati da nisam u potpunosti siguran šta vam konkretno treba al mi deluje kao da bi URL tagovi plus praćenje konverzija u analytics-u rešilo problem.

 4. Zlatko фебруар 10, 2015 at 2:44 pm - Reply

  Super tekst a da li drzite i kurs u vezi adwords, trebao bi mi u vezi zdravisaveti.com

  • Ivan фебруар 11, 2015 at 4:08 pm - Reply

   Drzim. Kontaktirajte me da vam dam više informacija.

Leave A Comment