Važne promene u strukturi Facebook kampanja

//Važne promene u strukturi Facebook kampanja

Važne promene u strukturi Facebook kampanja

Trenutno sedim u kancelariji i ide pesma „život ide dalje, život brzo prolazi“ i mislim se kako je savršena za uvod ovog teksta. Život na Facebook-u se kreće munjevito brzo i taman što se naviknemo na promene već su na vratima neke nove. Tako i sada.

U aprilu ove godine Facebook je promenio organizovanje kampanja i približio se onome kako je to odrađeno na Adwords-u. Tada su dodate „grupe oglasa“ odnosno „ad sets“ na engleskom, što je trebalo da ima za cilj da grupišete tematski iste tipove oglasa u okviru kampanja. Mnogim oglašivačima, naročito onima koji nisu upoznati sa adwords-om ova promena je bila zapravo nejasna. Tek sa ovim novim update-om cela priča sa organizovanjem grupa oglasa će dobiti na smislu. Hajde prvo da pogledamo kako nova struktura naloga izgleda.

nova struktura facebook oglasa

 

Kampanje

Kampanje služe da se definišu ciljevi, po tome šta zapravo želite da postignete, bilo da su to klikovi ka sajtu, povećenje broja lajkova stranice, promovisanje posta sa vaše Facebook strane, instaliranje mobilnih aplikacija ili nešto drugo. Tako na primer, ne možete u okviru jedne kampanje imati grupu oglasa koja ima za cilj povećanje broja lajkova i grupu oglasa koja za cilj ima recimo klikove ka sajtu već cilj mora biti samo jedan.

Grupe oglasa – Ad Sets

Grupe oglasa su imale primarnu funkciju da organizujete svoje oglase po grupama, odnosno po celinama i da im dodelite željeni budžet. Koliko ćete imati grupa oglasa i njihov naziv je bio na samom oglašivaču i njegovom načinu organizovanja. Grupe oglasa su imale zapravo samo dve funkcije, da definište već pomenuti budžet na dnevnom nivou ili ukupni i da odredite vreme kada želite da oglasi počnu i završe sa prikazivanjem.

Oglasi

Sami oglasi su imali najveći broj funkcija. Tu ste pravili kreativna rešenja ( izbor slika, teksta, poruka, opisa) birali ste gde želite da se oglasi pojavljuju (desktop newsfeed, mobilni newsfeed ili right column), definisali cilnu grupu kojoj će se pojavljivati reklama i određivali koliko para ste spremni da platite po kliku ili po prikazima ili jednostavno da ostavite Facebook-u da sam optimizuje cenu oglasa.

Šta se sada menja?

Vizuelno struktura ostaje ista kao i do sada, samo što će se sada targetiranje, mesto prikazivanja oglasa i iznos koji ste voljni da platite po kliku ili prikazu definisati na nivou grupe oglasa, dok će sami oglasi biti samo kreativna rešenja (različite slike i tekst). Evo i kratkog vizuelnog prikaza šta će se raditi na kom nivou

struktura oglasa

 

Kako sada da najbolje organizujem svoj nalog?

Same kampanje kreirate kao i do sada, po tome šta želite da postignete, bilo da je to povećanje poseta sajtu ili povećanje broja lajkova ili nešto drugo, zatim dolazi deo kreiranja grupe oglasa, odnosno adsets-a. Ovde savetujem da pre početka sednete i dobro razmislite (još bolje napišete) koje su sve to ciljne grupe kojima želite da se obratite i koliko ste spremni da platite za tu određenu ciljnu grupu. Razmslite i o tome da li želite da u različite grupe oglasa odvojite mesta gde se pojavljuju vaši oglasi (newsfeed, right column..) ako targetirate više zemlja, pametno je da ih odvojite po grupama oglasa itd. Kada ste taj „strateški“ deo odradili ostaje samo da se posvetite kreativnim rešenjima oglasa i da odaberete više slika i različite poruke i da konstantno testirate i isprobavate koje vam daje najbolje rezultate.

Kada će ovo da postane aktuelno?

Facebook je najavio da ove promene počinju od 1. septembra, ali ne treba očekivati da kad se probudite 1og ujutru svima vama nalog bude ažuriran. Kao što to obično biva proćiće neko vreme da svima stigne update ali svakako očekujte da to bude tokom septembra. A kad vam stigne javite mi kako se snalazite i kako vam se čini.

Zaključak

Facebook, kao platforma za oglašavanje, se zaista intenzivno i brzo menja. Prednost je što postaje sve moćnija i učinkovitija, a mana je to da što ako par meseci ne pratite promene, može vam se desiti da ono što ste naučili više ne važi. Ova najnovija promena će pojednostaviti proces kreiranje oglasa i njihovo struktuisanje što bi trebalo da dovede do povećanja njihove učinkovitosti. Sada je više neko ikada potrebno da pre samog kreiranja oglasa napravite jasan plan kome se obraćate i na koji način želite da dođete do njih, jer vas pogrešno targetiranje može koštati puno novca i vremena.

Recite mi koje je vaše mišljenje o novoj strukturi Facebook oglasa i da li joj se radujete ili mislite da će pokvariti vaš dosadašnji tok rada? Takođe, ako mislite da bi ovaj tekst bio nekome od vaših prijatelja od koristi, vi ga podelite. A najbolji način da ostanete u toku sa najnovijim dešavanjima (poput ovih) je da se prijavite na našu besplatnu mailing listu, obećavam da nema spama i nema neželjenih poruka

 

By | 2014-12-27T10:21:47+00:00 август 21st, 2014|Facebook|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment