Šta ste mogli o poslovanju na internetu da naučite na #DIDS2015 konferenciji?

//Šta ste mogli o poslovanju na internetu da naučite na #DIDS2015 konferenciji?

Šta ste mogli o poslovanju na internetu da naučite na #DIDS2015 konferenciji?

DIDS je konferencija koja se održava jednom godišnje i posvećena je popularizaciji lokalnog .rs i .срб domena kroz uvek zanimljive teme vezane za internet i poslovanje na internetu.

Ove godine sam imao priliku da konferenciji prisustvujem u formi „zvaničnog blogera“ uz neke od najboljih blogera u ovoj našoj maloj zajednici. Uz mene su još bili i Dedabor, Ivana Ćirković, plagosus, Vuk, Igor Tomić. Da se odmah u startu izdvojim od ostalih blogera  pobrinuo se moj hosting provajder koji je imao tehničkih problema sa mojim serverom zbog čega sam 4 dana bio bez svih sajtova. Dakle, bio sam zvanični bloger bez bloga.

Konferencija je bila podeljena u tri celine.

1. Gospodari interneta – ko upravlja internetom?

Učesnici prvog panela su bili Žan-Žak Sael potpredsednik za region Evrope ICANN. Leonid Todorov, šef za međunarodne odnose Koordinacioni centar domena RU/RF Direktor udruženje nacionalnih registara Azijsko-pacifičkog regiona. Martin Bojl stariji savetnik za javne politike britanski nacionalni registar „Nominet“ Panelom je moderirao Vladimir Radunović direktor programa sajber-bezbednosti i e-diplomatije, „Diplo fondacija“

 

Prvi blok #dids2015

A photo posted by Ivan Bildi (@bildi13) on

Šta se moglo naučiti na prvom panelu?

Da bi došli do nečega na internetu, morate da kucate broj ili adresu. Ta adresa mora da bude jedinstvena kako bi kompjuteri znali da nađu jedan drugog na internetu. ICANN je organizacija koja koordiniše te jedinstvene adrese širom sveta. Bez te koordinacije ne bi mogli da imamo internet. ICANN koordiniše nad IP adresama, domenima, DNS-ovima itd.

Da sve bude zanimljivije, ICANN je organizacija osnovana 1998 godine pod pokroviteljstvom vlade SADa pod čijim je patronatom i sada. Iako vlada SADa tvrdi da je delatnost ove organizacije potpuno nezavisna i da se ne upliće u njen rad, puno je onih koji misle suprotno. Iz tog razloga od septembra ove godine ICANN se odvaja od vlade SADa i daje se globalnoj zajednici na upravljanje.

Ono što je meni ostalo nejasno je ko je ta globalna zajednica? Ko će biti odgovoran ako dođe do neke zloupotrebe? Ko će biti zadužen za bezbednost i koliko će ta zajednica zapravo ostati politički neutralna? Drugi panel, mnogo lakša i primenjivija tema

2. Etrgovina u Srbiji – Pozovi E radi trgovine.

Drugim panelom je moderirao Miloš Petrović a njegovi gosti su bili Boris Ilić, Dragan Varagić, Miloš Milić, Dragan Timotijević i Goran Živković.

Prvo pitanje koje se postavilo je šta je to e-trgovina zapravo? Da li je prodavanje patika preko fejsa e-trgovina? Da li je naručivanje putem negog sajta a plaćanje pouzećem e-trgovina ili je e-trgovina samo ako se ceo proces kupovine završi online uz naravno plaćenje online. Konačni odgovor na ovo pitanje nije dat pošto većina učesnika ima svoj pogled na problematiku a Dragan Varagić je zaključio pitanjem „da li želite nešto da prodate ili želite da nešto prodate online“

Ono sa čime su se svi složili je da se treba registrovati bilo u formi preduzetnika ili DOO jer to daje kredibilitet prodavnici i vama kao prodavcu a i bićete u legalnim tokovima i radićete na razvoju lojalne konkurencije. Od vrste pravnog oblika zavisiće i vaše obaveze prema državi. Svakako je savet da se konsultujete sa nekim računovođom oko oblika pod kojim će te se registrovati.

Druga tema su bile glavne prepreke u razvoju e-trgovine u Srbiji i ovde sam se na momente osetio kao da nisam u Srbiji i kao da ne pričamo ovom lokalnom tržištu koje je u zapećku svetskom kad je reč o e-poslovanju. Niko od učesnika nije želeo da uperi prstom u glavne krivce (NBS i poresku upravu) ali je publika bila poprilično bučna po tom pitanju. Što se tiče online plaćanja dve su glavne prepreke a to je:    

 

  Dva razloga zašto plaćanje karticama ne funkcioniše u Srbiji #dids2015   A photo posted by Ivan Bildi (@bildi13) on

 

Dragan Timotijević je istakao da provizija banke zavisi od internog dogovora između banke i klijenta i da ona iznosi iznosi između 3 i 4 % što banku čini gotovo partnerom u nekim industrijama, odnosno da zaradu praktično dele na pola. Kada bi se ta provizija oborila bilo bi bolje i kupcima i prodavcima i onda bi zapravo prodavci bili motivisani da forsiraju online kupovinu, ovako se često dešava da su druge forme plaćanja prodavcu povoljnije i da iz tog razloga ne nudi mogućnost plaćanja online.

Drugo je edukacija i to je posao koji moraju prodavci preuzeti na sebe, klijenti su nepoverljivi primarno iz neznanja i straha, a strah dolazi iz neznanja. Prodavci moraju uzeti na sebe da edukuju pojedince da je plaćanje online bezbedno efikasno itd. Varagić je naglasio i da plaćanje čekovima kao metod plaćanja može doneti prodavcu dodatnu zaradu.

Kakva bi to konferencija bila kada se ne bi pomenuo i paypall? Varagić je predložio alternativu u vidu Skrilla sa čim se neki nisu složili.

 

 

Treći deo konferencije bio je rezervisan za najbolje i najzanimljivije sajtove sa .rs .срб domenom.

3. Domen koji obećava

Treći panel je imao za cilj da predstavi zanimljive blogove, sajtove i projekte pod .rs i .срб domenom. Moderator ovog panela je bio Radomir Lale Marković a njegovi gosti su bili:

01. Once Upon a Time – Snežana Subotić. Blog Once Upon a Time je namenjen svima koji vole pripovedanje, pisanje, govorništvo, javni nastup i kreativnost. Autorka tekstova na blogu je Snežana Subotić, frilens PR Manager, trener i PR Manager Creative Office – Centra poslovnih veština, organizator i predavač u Školi za planiranje i organizaciju događaja (Event Planning / Event Management). Zaljubljenik u TED i TEDx konferencije

02. Kreativni pokloni – Ahmet Bulbul, osnivač. Kreativni Pokloni je beogradski sajt poklona koji se bavi prodajom jedinstvenog oblika zabave i originalnih poklona, neobičnih ukrasa i dizajniranih predmeta za enterijer.

03. Košulje – Dragana Milanović, product manager. Kosulje.rs su modni blog branda Roberto Baressi.Roberto Baressi – je osnovala grupa ljudi sa ambicijom da kreira kvalitetne košulje, modernih krojeva dostupne svima.

04. Blender Online – Sanja Savić Maravić, urednica. Dnevna doza lepih postova iz blogosfere.

05. Kultura poslovanja – Una Zabunov, autorka bloga. Blog kultura poslovanja je posvećen nastojanju da se podigne nivo svesti o važnosti poslovne kulture organizacija kao i samog pojedinca.

06. Bori se sa Borisom da ponovo prohoda – Boris Stoiljković, rukovodilac projekta. Sajt/prodavnica koja pomaže Borisu da skupi neohodan novac za lečenje.

07. славним-прецима.срб – Aleksandar Vasilić, rukovodilac projekta. Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata. Jedini projekat koji je na .срб domenu.

08. OK matematika – profesor Velimir Dedić. Posebno mi je bilo drago da vidim mog prijatelja profesora Velimira Dedića ispred sajta OK matematika. OKmatematika je inovativno pedagoško i tehnološko rešenje koje pomaže ljudima da nauče, razumeju i savladaju matematiku.

09. Edukacija – Ljubiša Pavlović, osnivač i autor. Sveobuhvatna platforma koja sadrži korisne tekstove, linkove i uputstva za sve teme povezane sa obrazovanjem: bazu škola i fakulteta, uputstva za studiranje u inostranstvu, stipendije, prakse, poslove. Osim toga, tu su i dodaci o zdravlju, saveti za roditelje i brojne zanimljivosti.

10. Papilotna – Jovana Milićević, suosnivač sajta. Kako oni za sebe kažu Papilotna je sajt o modi i lepoti, ali nije još jedan sajt o modi i lepoti.

11. Lepotica – Jelena Preradović, internet marketing i community menadžer. Lepotica.rs je jedan od najpopularnijih ženskih portala. Prvi koje je počeo sa snimanjem autorskih beauty video tutorijala na srpskom jeziku. Korisni saveti i noviteti iz oblasti lepote i kozmetike.

Zaključak trećeg panela je da je za uspešan sajt prevashodno potreban dobar i originalan sadržaj i način na koji se komunicira.

Zaključak

Opšti utisak o konferenciji mi je krajnje pozitivan, naučio sam neke nove stvari i upoznao se sa ljudima koje znam samo iz online sveta i video se sa nekima sa kojima nisam dugo. Meni je nedostajalo još sadržaja, voleo bi da je bilo više vremena za panel broj 2 i da se ušlo možda malo više u detalje, takođe bilo bi korisno da je tom panelu prisustvovao neko ko je mogao da pravno-formalne savete oko registracije i obavljanja delatnosti. Konverencija je bolja nego prošle godine a siguran sam da će sledeće biti bolja nego ove 🙂

O DIDS2015 konverenciji su pisali još i

Dedabor
Igor Tomić
Plagosus
Organ Vlasti
MilosBlog
Puškice

By | 2015-03-18T12:04:56+00:00 март 15th, 2015|Poslovanje|2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. Snezana март 16, 2015 at 9:26 am - Reply

    Hvala za prenete utiske…

    • Ivan март 16, 2015 at 6:45 pm - Reply

      Nema na čemu Snežana 🙂

Leave A Comment